Saiz Tulisan

Warna

W3C
Phone 03-8880 3545 / 3546 fax 03-8880 3549 E-mail Email: setiausaha@jac.gov.my   English Malay   Bahasa Lain                

E-Bantuan

E-mel Cetak PDF

RSS

Apa itu RSS?

RSS (juga dikenali sebagai "Suapan RSS", "Sindikasi" dsb. Selepas ini dirujuk sebagai RSS) adalah singkatan bagi Really Simple Syndication atau RDF Site Summary (RSS 0.9 dan 1.0) adalah suatu aplikasi XML (Extensible Markup Language)mengikut tahap spesifikasi World Wide Consortium (W3C) . Ia merupakan suatu format sindikasi berita dan digunakan sebagai agen untuk mendapatkan berita atau data secara atas talian daripada halaman portal yang menyokong aplikasi ini.

Mengapa RSS perlu?

Perkembangan teknologi dalam penerbitan dalam talian amat memudahkan tugas bukan sahaja dalam penyebaran maklumat terkini secara web malah anda dapat mengesan maklumat terkini sejumlah besar Portal Rasmi kesukaan anda tanpa perlu mengingati alamat URL laman tersebut atau sentiasa mengemaskini email untuk mendapatkan info terkini. Kemudahan aplikasi RSS ini disediakan khas untuk pembangun halaman portal bagi mendapatkan info terkini berkenaan dengan Portal Rasmi Suruhanjaya Perlantikan Kehakiman (JAC). Melalui kemudahan aplikasi ini diharap agar JAC dapat menyalurkan Info atau Maklumat Terkini/Semasa yang berlaku daripada Portal Rasmi JAC dengan lebih pantas dan berkesan. Melalui suapan RSS ini juga:

1. Anda boleh memilih untuk membaca berita yang anda inginkan dan relevan dengan kehendak anda.

2. Anda secara tidak langsung mendapat informasi yang boleh dipercayai dan mencegah daripada informasi yang tidak di inginkan (spam ).

3. Menjimatkan masa.

4. Anda dapat mengetahui Info dan Maklumat Terkini mengenai JAC lebih cepat dan berkesan.

5. Berita atau info yang dipaparkan adalah yang terkini tanpa perlu melayari laman ini.

Bagaimana menggunakan RSS?

Untuk menggunakan RSS daripada Portal Rasmi Suruhanjaya Perlantikan Kehakiman (JAC), anda boleh menggunakan langkah seperti di bawah:

1. Klik pada Suapan RSS  pada halaman utama Portal Rasmi.

2. Anda akan dipaparkan ke semua halaman RSS yang ada di dalam Portal Rasmi Suruhanjaya Perlantikan Kehakiman (JAC). Klik pada senarai yang anda inginkan.

3. Pengguna di galakkan untuk  “Subscribe To This Feed”.

4. Anda boleh memilih di mana anda ingin melihat paparan RSS feed e.g. Browser atau RSS reader yang lain.

5. Dengan cara ini, anda akan menerima secara automatik kandungan yang terkini daripadaPortal Rasmi Suruhanjaya Perlantikan Kehakiman (JAC)

Di mana untuk mendapatkan RSS readers?

Pengguna boleh muat turun desktop atau web-based RSS reader daripada Portal dengan mudah. Anda perlu memilih reader yang sesuai dengan keperluan kerana fungsi readers ini berbeza dengan penggunaan dan keperluannya. Berikut adalah senarai reader yang popular :

1. XML

2. Yahoo

3. Google

4. MSN

5. Windows Live

W3C

Akses Orang Kurang Upaya W3C

Portal Rasmi JAC telah menyediakan kemudahan untuk membantu mereka yang memerlukan sedikit ubahsuai kepada kandungan laman ini supaya dapat dibaca dalam keadaan yang terbaik. Ini untuk memenuhi matlamat W3C Web Accessibility Initiative (WAI) yang mana untuk menjadikan laman web boleh diakses oleh Orang Kurang Upaya (OKU) dengan kemudahan yang bersesuaian.
 
Antara kemudahan yang disediakan pada masa ini ialah:
  1. Pengubah saiz teks - Ubah saiz teks menjadi lebih besar atau menjadi lebih kecil untuk memudahkan bacaan anda. Anda akan menemui ikon pada penjuru atas-kanan.
  2.                      tulisan2

  3. Pilihan warna persekitaran - Berfungsi dan bertujuan untuk membantu para pengguna untuk mengubah atau memilih warna yang bersesuaian mengikut keselesaan pengguna dan juga membantu pengguna yang mempunyai masalah dari segi warna penglihatan (rabun warna).
  4.                    warna

 

UNDIAN

Adakah anda berpuas hati dengan info sesawang JAC
Keputusan

Perkhidmatan Online

e-mohonnew
webmail
maklumbalas
e-bantuannew

Pautan Web Kerajaan

mygoverment2 mahkamah cljlaw
pmo ksn iim
hrims msc 1malaysia

Pertanyaan

bussiness2
Aras 5, Blok Utara, 
Istana Kehakiman,
Presint 3, Pusat Pentadbiran Kerajaan Pusat 
62506 Putrajaya 
Tel : 03 - 8880 3545 / 3546
Faks : 03 - 8880 3549
Emel : setiausaha@jac.gov.my  
 
You are here Pejabat Setiausaha