Ahad, 12 Julai 2020
A
A
A
A-
Font
A+
logo
 
Soalan Lazim Aduan dan Maklum Balas Peta Laman

 • Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman telah mengadakan mesyuarat bulanannya Bil. 3/2012 di Kompleks Mahkamah Ipoh, Perak pada 15 Mac 2012.Anggota Suruhanjaya juga telah mengadakan lawatan di beberapa bahagian seperti Bahagian Pendaftaran Mahkamah Sesyen/Majistret dan Bahagian Pendaftaran Mahkamah Tinggi serta sudut mediasi. Lawatan ini adalah bertujuan untuk melihat usaha menambahbaik sistem penyampaian mahkamah-mahkamah di Perak.

  ...

 • Program Outreach Badan Kehakiman telah diilhamkan oleh YAA Ketua Hakim Negara. Ia diadakan dengan objektif untuk:

  (i) meningkatkan kesedaran hakim-hakim mahkamah atasan terhadap penjagaan alam semulajadi (preserve the nature);
  (ii) memupuk semangat kerjasama (espirit de corp) di kalangan hakim-hakim; dan

  Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman telah mengadakan mesyuarat bulanannya Bil. 5/2012 di Kompleks Mahkamah Kuala Terengganu, Terengganu pada 10 Mei 2012. Anggota Suruhanjaya juga telah mengadakan lawatan di beberapa bahagian seperti Bahagian Pendaftaran Mahkamah Sesyen/Majistret dan Bahagian Pendaftaran Mahkamah Tinggi serta sudut mediasi. Lawatan ini adalah bertujuan untuk melihat usaha menambahbaik sistem penyampaian mahkamah-mahkamah di Terengganu.

  ...
 • Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman telah mengadakan mesyuarat bulanannya Bil. 5/2012 di Kompleks Mahkamah Kuala Terengganu, Terengganu pada 10 Mei 2012. Anggota Suruhanjaya juga telah mengadakan lawatan di beberapa bahagian seperti Bahagian Pendaftaran Mahkamah Sesyen/Majistret dan Bahagian Pendaftaran Mahkamah Tinggi serta sudut mediasi. Lawatan ini adalah bertujuan untuk melihat usaha menambahbaik sistem penyampaian mahkamah-mahkamah di Terengganu.

  ...
 • Kursus “Judicial Review and Appellate Intervention” telah diadakan di Banglo Tramsit, Presint 10, Putrajaya pada 10 - 11 November 2012 (Sabtu dan Ahad).

  Fasilitator-fasilitator yang mengendalikan kursus ini adalah YAA Tan Sri Md Raus bin Sharif; Presiden Mahkamah Rayuan, YA Dato’ Mohamad Ariff bin Md. Yusof; Hakim Mahkamah Rayuan, dan YA Dato’ Verghese a/l george Varughese;

  ...
 • Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman telah mengadakan mesyuarat bulanannya Bil. 12/2012 di Kompleks Mahkamah Kota Kinabalu, Sabah pada 3 Disember 2012. Anggota Suruhanjaya telah diberi penerangan dan taklimat oleh Tuan Ismail Bin Brahim, Pengarah Mahkamah Negeri Sabah mengenai penyelesaian kes-kes tertunggak dan kes-kes baru di seluruh mahkamah di Negeri Sabah.Lawatan ini adalah bertujuan untuk melihat usaha menambahbaik sistem penyampaian mahkamah-mahkamah di Sabah.

  ...
 • Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman telah mengadakan mesyuarat bulanannya Bil. 4/2013 di Kompleks Mahkamah Kuantan, Pahang pada 3 April 2013. Anggota Suruhanjaya juga telah mengadakan lawatan di beberapa bahagian seperti Bahagian Pendaftaran Mahkamah Sesyen/Majistret dan Bahagian Pendaftaran Mahkamah Tinggi serta sudut mediasi. Lawatan ini adalah bertujuan untuk melihat usaha menambahbaik sistem penyampaian mahkamah-mahkamah di Pahang.

  ...

 • Program Outreach Badan Kehakiman telah diilhamkan oleh YAA Ketua Hakim Negara. Objektif Program Outreach Badan Kehakiman Kali Ke-4 adalah untuk meningkatkan jati diri, memupuk semangat kerjasama (esprit de corp) dan mendekatkan diri dengan alam sekitar di kalangan hakim-hakim.

  ...
 • Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman telah mengadakan mesyuarat bulanannya Bil. 7/2014 di Mahkamah Melaka pada 26 Jun 2014. Anggota Suruhanjaya juga telah mengadakan lawatan di beberapa bahagian seperti Bahagian Pendaftaran Mahkamah Sesyen/Majistret.

  Selepas sesi lawatan, Anggota Suruhanjaya telah diberi penerangan dan taklimat oleh YA Tan Sri Ahmad bin Haji Maarop, Hakim Mahkamah Persekutuan, selaku

  ...
 • The english content for this page is currently unavailable

  Mesyuarat Penyediaan Pelan Perancangan Strategik

  ...
 • Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman telah mengadakan mesyuarat bulanannya Bil. 4/2015 di Mahkamah Kota Bharu pada 9 April 2015. Anggota Suruhanjaya juga telah mengadakan lawatan di beberapa bahagian seperti Bahagian Pendaftaran Mahkamah Sesyen/Majistret serta menghadiri majlis pelancaran e-court. 

  Satu sesi taklimat mengenai Cadangan Reka Bentuk Konsep Projek Kompleks Mahkamah Kota

  ...
 • Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman telah mengadakan mesyuarat bulanannya Bilangan 8 Tahun 2015 di Bilik Mesyuarat Utama, Kompleks Mahkamah Seremban, Negeri Sembilan pada 12 Ogos 2015.

  Di samping mesyuarat, Anggota Suruhanjaya telah mengadakan lawatan di beberapa tempat di kompleks mahkamah tersebut seperti Bahagian Pendaftaran Mahkamah Tinggi, bilik fail dan bilik seminar.

  ...
 • The Judicial Appointments Commission had held its monthly meeting No. 7 of 2016 at the Meeting Room in Kota Kinabalu Courts Complex, Sabah on July 22, 2016.

  Before the meeting, members of the Commission had been briefed by Mr. Dean Wayne Daly, the Registrar of the High Court of Sabah and Sarawak, Mr. Indra bin Haji Ayub, State Court Director and Mrs. Elsie Primus, Deputy

  ...
 • Program Induksi Pesuruhjaya Kehakiman” telah diadakan pada 26-30 Mac 2018 (Isnin-Jumaat) di Pejabat Setiausaha, Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman, Istana Kehakiman, Putrajaya. Objektif program ini adalah untuk memberi pendedahan kepada Pesuruhjaya-Pesuruhjaya Kehakiman yang akan dilantik berkaitan skop dan bidang tugas serta amalan-amalan terbaik (best practice)  yang perlu diikuti semasa menggalas tugas dan tanggungjawab sebagai Pesuruhjaya Kehakiman.

  ...
 • Kursus“Damages: Tort” telah diadakan pada 19-21 Oktober 2018 (Jumaat-Ahad) di The Everly Putrajaya. Objektif kursus ini adalah untuk menambahkan ilmu pengetahuan dan kemahiran dalam menilai ganti rugi ke atas kes-kes dan alasan penghakiman berkaitan tort.

  Seramai 31 orang peserta telah menghadiri kursus ini yang terdiri 14 orang Hakim Mahkamah Tinggi dan 17 orang

  ...
 • Kursus“Damages: Contract” telah diadakan pada 30 November-1 Disember 2018 (Jumaat-Sabtu) di Dewan Persidangan, Istana Kehakiman, Putrajaya. Objektif kursus ini adalah untuk meningkatkan ilmu pengetahuan dan kemahiran para Hakim/Pesuruhjaya Kehakiman dalam menilai ganti rugi kes-kes berkaitan kontrak. Kursus ini adalah kursus lanjutan daripada Kursus“Damages: Tort” yang telah diadakan pada 19-21 Oktober 2018 di The Everly Putrajaya.

  ...

 • Kursus “Principles of Contractual Interpretation” telah diadakan pada 15-16 Februari 2019 (Jumaat-Sabtu) di Dewan Persidangan, Istana Kehakiman, Putrajaya. Objektif kursus ini adalah untuk menyediakan peserta-peserta dengan ilmu pengetahuan serta kemahiran dalam penafsiran kontrak-kontrak.

  Seramai 23 orang peserta telah menghadiri kursus ini yang terdiri 14 orang Hakim

  ...
 • Program Outreach Badan Kehakiman telah diilhamkan oleh YAA Ketua Hakim Negara. Objektif Program Outreach Badan Kehakiman Kali Ke-4 adalah untuk meningkatkan jati diri, memupuk semangat kerjasama (esprit de corp) dan mendekatkan diri dengan alam sekitar di kalangan hakim-hakim.

  Tahniah kepada Hakim Besar Mahkamah Tinggi di Malaya, 2 orang Hakim Mahkamah Persekutuan, 4 orang Hakim Mahkamah Rayuan dan 7 orang Hakim Mahkamah Tinggi yang telah dilantik. Nama-nama tersebut adalah seperti berikut:

  Hakim Besar Mahkamah Tinggi di Malaya 

  ...
 • Kursus “Appellate Judgment Writing” telah diadakan pada 21 Mac 2019 (Khamis) di Dewan Persidangan, Istana Kehakiman, Putrajaya. Objektif program ini ialah untuk meningkatkan kemahiran penulisan penghakiman rayuan di kalangan Hakim-Hakim Mahkamah Atasan di Malaysia. Program separuh hari ini terbahagi kepada 2 sesi. Sesi pertama ialah ceramah bertajuk “Civil Appeal Judgment” yang disampaikan oleh YA Justice Judith Prakash, Hakim Mahkamah Rayuan Singapura; dan YA Datuk Nallini Pathmanathan,

  ...
 • Tahniah kepada lima (5) orang Hakim Mahkamah Tinggi yang dilantik

  1. YA Dato' Asmabi binti Mohamad
  2. YA Tuan Lee Heng Cheong
  3. YA Puan See Mee Chun
  4. YA Tuan
  ...
 • Tahniah kepada dua (2) orang Pesuruhjaya Kehakiman yang dilantik

  1. YA Dr. Sabirin bin Ja'afar
  2. YA Dr. Choo Kah Sing
 • Tahniah kepada seorang (1) Hakim Mahkamah Persekutuan, seornag (1) Hakim Mahkamah Rayuan dan dua orang (2) Hakim Mahkamah Tinggi yang dilantik

  Hakim Mahkamah Persekutuan

  1. YA Datuk Zaharah binti Ibrahim

  Pada hari Sabtu, 15 April 2017 telah diadakan Program 1 Hari Ketua Hakim Negara bersama Hakim Mahkamah Tinggi/Pesuruhjaya Kehakiman Mahkamah Tinggi Shah Alam bertempat di Dewan Bankuet, Istana Kehakiman, Putrajaya. Program ini diadakan bagi membolehkan YAA Tan Sri Dato’ Seri Md Raus bin Sharif Kursus, Ketua Hakim Negara memantau Laporan Prestasi Hakim dan Pesuruhjaya Kehakiman di Mahkamah Tinggi Shah Alam serta menyampaikan amanat beliau.

  ...

 • Tahniah kepada sepuluh (10) Pesuruhjaya Kehakiman yang dilantik. Senarai nama adalah seperti berikut:

  1. YA Dato' Roslan bin Haji Abu Bakar
  2. YA Dato' Abd. Wahab bin Mohamed
  3. YA Puan
  ...
 • Tahniah kepada seorang Pesuruhjaya Kehakiman yang dilantik

  1. YA Dato' Khadijah binti Idris
 • Urus Setia Suruhanjaya Pelantikan  Kehakiman (SPK) mengucapkan  tahniah kepada YBhg. Tan Sri Dato' Seri  Ainum binti Mohamed Saaid di atas penganugerahan Pingat Setia Mahkota (P.S.M) yang membawa gelaran Tan Sri sempena sambutan ulang tahun Hari Keputeraan  Rasmi Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin pada 4 Jun 2011.

 • Urus Setia Suruhanjaya Pelantikan  Kehakiman (SPK) mengucapkan  tahniah kepada YAA Tan Sri Arifin bin Zakaria di atas penganugerahan Darjah Seri Paduka Cura Si Manja (S.P.C.M) yang membawa gelaran "Datuk Seri" dan YAA Tan Sri Dato' Seri Zulkefli bin Ahmad Makinudin di atas penganugerahan Darjah Seri Paduka Mahkota Perak (S.P.M.P ) sempena sambutan ulang tahun Hari Keputeraan  Rasmi Sultan Perak Sultan Azlan Shah pada 19 April 2012.

 • Tahniah kepada empat (4) Pesuruhjaya Kehakiman yang baru dilantik mulai 2 Disember 2013 :-

  1. YA Dato' Che Mohd Ruzima bin Ghazali
  2. YA Dato' Haji Ab. Karim bin Haji Ab. Rahman
  3. YA Tuan Azhahari Kamal bin Ramli
  ...
 • Tahniah diucapkan kepada dua (2) Hakim Mahkamah Rayuan yang dilantik bermula 21 September 2012. Nama-nama hakim adalah seperti berikut:

  1. YA Dato' Mohamad Ariff Bin Md. Yusof
  2. YA Tuan Mah Weng Kwai
 • Urus Setia Suruhanjaya Pelantikan  Kehakiman (SPK) mengucapkan  tahniah kepada YAA Tun Arifin bin Zakaria di atas penganugerahan Darjah Utama Pangkuan Negeri (D.U.P.N), yang membawa gelaran "Datuk Seri Utama", sempena sambutan ulang tahun hari keputeraan rasmi yang ke-74 oleh Yang di-Pertua Negeri, Tun Abdul Rahman Abbas pada 14 Julai 2012.

 • Tahniah kepada seorang Pesuruhjaya Kehakiman yang dilantik 

  1. YA Tuan Ismail bin Brahim
 • Tahniah kepada dua (2) Hakim Mahkamah Persekutuan, sembilan (9) Hakim Mahkamah Rayuan, dan lima (5) Hakim Mahkamah Tinggi yang dilantik. senarai nama adalah seperti berikut:

  Hakim Mahkamah Persekutuan

  1. YA Dato' Balia bin Haji Wahi
  2. YA Dato' Wira
  ...
 • Tahniah kepada sebelas (11) Pesuruhjaya Kehakiman yang dilantik. Senarai nama seperti berikut:

  1. YA Puan Rohani binti Ismail
  2. YA Tuan Dean Wayne Daly
  3. YA Tuan Mat Ghani bin Abdullah
  ...
 • Upacara Penerimaan Watikah Pelantikan dari Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong telah diadakan pada 30 Januari 2017 di Istana Negara. Upacara itu kemudian diikuti oleh Majlis Angkat Sumpah di hadapan YAA Ketua Hakim Negara, YAA Hakim Besar Malaya, dan YAA Hakim Besar Sabah dan Sarawak yang yang diadakan pada 7 Februari 2017 di Istana Kehakiman.

  Tahniah kepada seorang Hakim Mahkamah Persekutuan dan 11 orang Hakim Mahkamah Tinggi yang telah dilantik. Nama-nama tersebut adalah seperti berikut:

  Hakim Mahkamah Persekutuan

  1. YA Datuk Dr. Prasad Sandosham Abraham

  ...

 • Tahniah kepada seorang Pesuruhjaya Kehakiman yang telah dilantik

  YA Datin Faizah binti Jamaludin

 • Tahniah diucapkan kepada YA Datuk Abdul Karim Bin Abdul Jalil kerana dilantikan sebagai Pesuruhjaya Kehakiman bermula pada 1 Ogos 2012

 • Tahniah Kepada lima (5) Pesuruhjaya Kehakiman yang dilantik. Senarai nama adalah seperti berikut:

  1. YA Dr. Haji Alwi bin Haji Abdul Wahab
  2. YA Tuan Ahmad bin Bache
  3. YA Dato' Mohd. Firuz bin Jaffril
  4. YA Tuan Mohd. Nazlan bin Mohd Ghazali
  5. YA Tuan Gabriel Gumis Humen
 • Tahniah kepada tiga (3) orang Hakim Mahkamah Persekutuan, tiga (3) orang Hakim Mahkamah Rayuan, dan lapan (8) orang Hakim Mahkamah Tinggi. Nama-nama tersebut adalah seperti berikut:

  Hakim Mahkamah Persekutuan

  1. YA Datuk David Wong Dak Wah
  2. Upacara Penerimaan Watikah Pelantikan dari Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan Majlis Angkat Sumpah di hadapan YAA Ketua Hakim Negara,YAA Presiden Mahkamah Rayuan, YAA Hakim Besar Malaya, dan YAA Hakim Besar Sabah dan Sarawak yang diadakan pada 30 Mac 2018 di Istana Kehakiman.

   Ucapan tahniah daripada Anggota Suruhanjaya Pelantikan

   ...
  3. Upacara Penerimaan Watikah Pelantikan dari Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong telah diadakan pada 23 September 2017 di Istana Negara. Upacara itu kemudian diikuti oleh Majlis Angkat Sumpah di hadapan YAA Ketua Hakim Negara, YAA Hakim Besar Malaya, dan YAA Hakim Besar Sabah dan Sarawak yang diadakan pada 28 September 2017 di Istana Kehakiman.

   Anggota Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman mengucapkan

   ...

Hak Cipta Terpelihara © 2019 Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman

 

 • Kemaskini Terakhir : Jumaat 10 Julai 2020.

Kod QR

Kini anda boleh melayari Portal Rasmi Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman versi mudah alih menerusi Smartphone dengan hanya melalui Kod QR Rasmi.

 

Paparan terbaik menggunakan pelayar terkini dengan resolusi melebihi 1024 x 768 pixel.

Hakcipta Terpelihara | Penafian | Dasar Keselamatan | Dasar Privasi

Undian

Peta

Alamat

SURUHANJAYA PELANTIKAN KEHAKIMAN,
Aras 5, Blok Utara, Istana Kehakiman,
Presint 3, 62506 Putrajaya, Malaysia.

Tel      03 8880 3545 / 3546
Fak     03 8880 3549
Email  setiausaha@jac.gov.my

Kiraan Pelawat Hari Ini 56 | Semalam 251 | Mingguan 1730 | Bulanan 2546 | Semua 3150163