Isnin, 20 September 2021
A
A
A
A-
Font
A+
logo
 
Soalan Lazim Aduan dan Maklum Balas Peta Laman

Principles of Contractual Interpretation 15 - 16 Februari 2019

Kursus “Principles of Contractual Interpretation” telah diadakan pada 15-16 Februari 2019 (Jumaat-Sabtu) di Dewan Persidangan, Istana Kehakiman, Putrajaya. Objektif kursus ini adalah untuk menyediakan peserta-peserta dengan ilmu pengetahuan serta kemahiran dalam penafsiran kontrak-kontrak.

Seramai 23 orang peserta telah menghadiri kursus ini yang terdiri 14 orang Hakim Mahkamah Tinggi dan 9 orang Pesuruhjaya Kehakiman. Barisan fasilitator kursus ini terdiri daripada YAA Datuk Seri Panglima David Wong Dak Wah, Hakim Besar Sabah dan Sarawak; YA Tan Sri Dato’ Sri Azahar bin Mohamed, Hakim Mahkamah Persekutuan yang juga Pengerusi Jawatankuasa Latihan, Akademi Kehakiman; YA Dato’ Mary Lim Thiam Suan, Hakim Mahkamah Rayuan; dan YA Datuk Hasnah binti Dato’ Mohammed Hashim; Hakim Mahkamah Rayuan. Kursus ini juga telah dihadiri oleh YAA Tan Sri Dato’ Seri Ahmad bin Haji Maarop, Presiden Mahkamah Rayuan; dan YAA Tan Sri Zaharah binti Ibrahim, Hakim Besar Malaya.

Kursus ini telah dibahagikan kepada 3 sesi. Sesi 1 kursus pada hari pertama telah dimulakan dengan pembentangan dan perbincangan pelbagai tugasan topik berkaitan kursus ini yang disampaikan oleh peserta-peserta yang terdiri daripada 5 orang Hakim Mahkamah Tinggi dan 3 orang Pesuruhjaya Kehakiman. Sesi 2 yang telah telah diadakan pada hari pertama dan kedua adalah merupakan perbincangan kumpulan bagi tugasan kajian kes. Para peserta telah dibahagikan kepada lima kumpulan dengan keahlian seramai empat atau lima orang setiap kumpulan. Setiap kumpulan telah diberikan dengan satu kajian kes untuk tujuan perbincangan dan diminta untuk membentangkan dapatan hasil perbincangan masing-masing pada Sesi 3 yang diadakan pada sebelah petang pada hari kedua. Perbincangan antara para peserta dan barisan fasilitator susulan daripada hasil perbincangan tadi diadakan bagi memberikan kefahaman yang menyeluruh kepada para peserta. Keseluruhannya, para peserta telah memberikan maklum balas yang amat baik ke atas kursus ini.

Hak Cipta Terpelihara © 2019 Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman

 

  • Kemaskini Terakhir : Khamis 09 September 2021.

Kod QR

Kini anda boleh melayari Portal Rasmi Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman versi mudah alih menerusi Smartphone dengan hanya melalui Kod QR Rasmi.

 

Paparan terbaik menggunakan pelayar terkini dengan resolusi melebihi 1024 x 768 pixel.

Hak Cipta Terpelihara | Penafian | Dasar Keselamatan | Dasar Privasi

Undian

Peta

Alamat

SURUHANJAYA PELANTIKAN KEHAKIMAN,
Aras 5, Blok Utara, Istana Kehakiman,
Presint 3, 62506 Putrajaya, Malaysia.

Tel      03 8880 3545 / 3546
Fak     03 8880 3549
Email  setiausaha@jac.gov.my

Hari Ini 500 | Semalam 817 | Mingguan 500 | Bulanan 15740 | Semua 3457409