Jumaat, 30 Julai 2021
A
A
A
A-
Font
A+
logo
 
Soalan Lazim Aduan dan Maklum Balas Peta Laman

Conference on Applied Mediation (Zon Selatan) merupakan persidangan keempat dalam siri persidangan mediasi anjuran bersama Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman dan Pejabat Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan. Persidangan ini diadakan bertujuan untuk melihat mediasi secara praktikal sebagai satu bentuk penyelesaian pertikaian alternatif yang ditawarkan oleh mahkamah kepada orang-orang yang bertikai. Ia dilaksanakan melalui mahkamah dan merupakan satu langkah penyelesaian pertikaian kes-kes sivil secara tidak formal, sukarela dan tertutup tanpa perlu melalui prosedur biasa di mahkamah. Kaedah ini didapati boleh mengurangkan perbalahan berbanding prosiding mahkamah, lebih tertutup dan sulit, menjimatkan masa dan kos serta semua pihak lebih berpuas hati.

Ia telah diadakan pada 8 – 10 Julai 2011 di Johor Bahru. Persidangan ini telah dihadiri oleh 31 orang peserta yang terdiri daripada:

(i)Enam (6) Hakim Mahkamah Tinggi; (ii)Satu (1) Pesuruhjaya Kehakiman; (iii)Tiga (3) Pengarah Mahkamah Negeri; (iv)Tujuh (7) Hakim Mahkamah Sesyen; (v)Tiga (3) Timbalan Pendaftar / Penolong Kanan Pendaftar Mahkamah; dan (vi)Enam (6) Peguam Kanan Persekutuan / Peguam Persekutuan (Negeri) dari Jabatan Peguam Negara Johor, Melaka and Negeri Sembilan.

Penceramah yang dijemput mengendalikan persidangan kali ini juga adalah Hakim Kanan Gordon J. Low, Senior Judge of Utah State, United States dan dibantu oleh YA Datuk Wira Low Hop Bing, Hakim Mahkamah Rayuan. Kedua-dua mereka merupakan hakim-hakim yang mahir dalam bidang mediasi.

Hak Cipta Terpelihara © 2019 Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman

 

  • Kemaskini Terakhir : Khamis 29 Julai 2021.

Kod QR

Kini anda boleh melayari Portal Rasmi Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman versi mudah alih menerusi Smartphone dengan hanya melalui Kod QR Rasmi.

 

Paparan terbaik menggunakan pelayar terkini dengan resolusi melebihi 1024 x 768 pixel.

Hak Cipta Terpelihara | Penafian | Dasar Keselamatan | Dasar Privasi

Undian

Peta

Alamat

SURUHANJAYA PELANTIKAN KEHAKIMAN,
Aras 5, Blok Utara, Istana Kehakiman,
Presint 3, 62506 Putrajaya, Malaysia.

Tel      03 8880 3545 / 3546
Fak     03 8880 3549
Email  setiausaha@jac.gov.my

Hari Ini 390 | Semalam 677 | Mingguan 3311 | Bulanan 15878 | Semua 3417071