Sabtu, 18 Mei 2024
A
A
A
A-
Font
A+
logo
 
Soalan Lazim Aduan dan Maklum Balas Peta Laman

Damages Part II - Tort, 6-7 Oktober 2017

Kursus “Damages Part II - Tort” telah diadakan pada 6-7 Oktober 2017 (Jumaat-Sabtu) di Banquet Hall, Istana Kehakiman, Putrajaya. Kursus ini adalah kursus “Damages” kedua yang telah diadakan pada tahun ini selepas kursus bahagian pertama diadakan pada 7-8 April 2017. Objektif kursus ini adalah untuk menyediakan hakim-hakim mahkamah atasan dengan pengetahuan dan kemahiran dalam menilai ganti rugi kes-kes berkaitan tort dan alasan penghakiman.

Kursus ini telah disertai oleh seramai 18 orang peserta yang terdiri daripada 10 orang Hakim dan 8 orang Pesuruhjaya Kehakiman. Fasilitator-fasilitator kursus ini terdiri daripada YAA Tan Sri Datuk Seri Panglima Richard Malanjum, Hakim Besar Sabah dan Sarawak; YA Dato’ Abang Iskandar bin Abang Hashim, Hakim Mahkamah Rayuan; YA Datuk Nallini Pathmanathan, Hakim Mahkamah Rayuan; dan YA Datuk Vernon Ong Lam Kiat, Hakim Mahkamah Rayuan. YAA Tun Raus Sharif, Ketua Hakim Negara; YAA Tan Sri Dato’ Seri Zulkefli bin Ahmad Makinudin, Presiden Mahkamah Rayuan; dan YA Tan Sri Azahar bin Mohamed, Hakim Mahkamah Persekutuan yang juga merupakan Pengerusi Akademi Kehakiman turut menghadiri kursus ini.

Kursus ini telah dibahagikan kepada 2 sesi. Sesi pertama merupakan sesi pembentangan individu oleh 6 orang Hakim dan 4 orang Pesuruhjaya Kehakiman mengenai pelbagai topik berkaitan dengan setiap pembentang diberi masa selama 15 minit. Manakala pada sesi kedua, peserta kursus telah dibahagikan kepada 5 kumpulan yang terdiri daripada 3 atau 4 orang setiap kumpulan. Setiap kumpulan ditugaskan untuk membincangkan satu kajian kes dan seterusnya diminta membentangkan hasil kajian kes tersebut di akhir sesi. Sesi soal jawab dan diskusi interaktif kelolaan para fasilitator kursus telah dilaksanakan di akhir setiap sesi bagi membolehkan para peserta mendapatkan pemahaman mendalam mengenai topik dan kajian kes yang telah dibentangkan.

Hak Cipta Terpelihara © 2024 Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman

 

  • Kemaskini Terakhir : Khamis 09 Mei 2024.

Kod QR

Kini anda boleh melayari Portal Rasmi Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman versi mudah alih menerusi Smartphone dengan hanya melalui Kod QR Rasmi.

 

Paparan terbaik menggunakan pelayar terkini dengan resolusi melebihi 1024 x 768 pixel.

Hak Cipta Terpelihara | Penafian | Dasar Keselamatan | Dasar Privasi

Undian

Peta

Alamat

SURUHANJAYA PELANTIKAN KEHAKIMAN,
Aras 5, Blok Utara, Istana Kehakiman,
Presint 3, 62506 Putrajaya, Malaysia.

Tel      03 8880 3545 / 3546
Faks     03 8880 3549
E-mel  setiausaha[at]jac.gov.my

Hari Ini 410 | Semalam 995 | Mingguan 4955 | Bulanan 14778 | Semua 4406825