Ahad, 16 Jun 2024
A
A
A
A-
Font
A+
logo
 
Soalan Lazim Hubungi Kami Aduan dan Maklum Balas Peta Laman

Appeal and Sentencing, 22-23 April 2016

Akademi Kehakiman telah menganjurkan kursus ‘Appeal and Sentencing’  pada 22 dan 23 April 2016 di Putrajaya. Kursus ini merupakan kursus keempat yang dianjurkan oleh akademi ini pada tahun 2016 selepas penganjuran kursus ‘Judge Craft and Judgment Writing’  pada 19 hingga 21 Januari 2016, ‘How to Read Statute’ pada 19 Mac 2016 dan ‘Case Management in Civil Cases’ pada 26 dan 27 Mac 2016.

Seramai 16 peserta telah menghadiri kursus ini yang terdiri daripada 11 orang Hakim Mahkamah Tinggi dan lima orang Pesuruhjaya Kehakiman. Fasilitator-fasilitator yang mengendalikan kursus ini adalah YAA Tan Sri Md Raus bin Sharif (Presiden Mahkamah Rayuan), YA Tan Sri Ahmad bin Haji Maarop (Hakim Mahkamah Persekutuan) YA Dato’ Wira Aziah binti Ali (Hakim Mahkamah Persekutuan) dan YA Tan Sri Idrus bin Harun (Hakim Mahkamah Rayuan).

Kursus ini telah dibahagikan kepada dua bahagian iaitu pembentangan tugasan individu oleh dua orang hakim yang telah dipilih dan kajian kes. Peserta kursus telah dibahagikan kepada empat kumpulan untuk melaksanakan aktiviti kajian kes dalam kursus ini.

Pembentangan tugasan individu dilakukan oleh YA Dato’ Haji Azman bin Abdullah dan YA Dato’ Sri Mariana binti Haji Yahya berdasarkan permasalahan berikut:

“It is an established principles that an appellate court should be slow to interfere or disturb with a sentence passed by the court below unless it is manifestly wrong in the sense of being illegal or of being unsuitable to the proved facts and circumstances. And the mere fact that another court might pass a different sentence provides no reason for the appellate court to interfere if the court below applies the correct principles in the assessment of the sentence”.

  (i) Discuss the above, with specific reference to cases, with regard the object of punishment.
[Oleh: YA Dato’ Haji Azman bin Abdullah]
     
  (ii) 
Discuss the circumstances, with special reference to   cases, when an appellate court can interfere with finding of facts by the trial court both criminal and civil.
[Oleh: YA Dato’ Sri Mariana binti Haji Yahya]

Sesi perbincangan telah diadakan selepas setiap pembentangan oleh kedua-dua hakim tersebut.

Kajian kes pula dijalankan mengikut kumpulan melalui penelitian rekod rayuan daripada mahkamah rendah kepada mahkamah tinggi. Berdasarkan kepada rekod rayuan yang berbeza di antara kumpulan-kumpulan tersebut, para peserta dikehendaki membuat keputusan dan menyediakan alasan penghakiman dalam sesi pembentangan.

Kursus yang berlangsung selama satu setengah hari ini telah berjaya dilaksanakan dan menerima penilaian yang sangat baik di kalangan peserta.

 

Hak Cipta Terpelihara © 2024 Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman

 

  • Kemaskini Terakhir : Rabu 12 Jun 2024.

Kod QR

QR code laman SesawangKini anda boleh melayari Portal Rasmi Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman versi mudah alih menerusi Smartphone dengan hanya melalui Kod QR Rasmi.

 

Paparan terbaik menggunakan pelayar terkini dengan resolusi melebihi 1024 x 768 pixel.

Hak Cipta Terpelihara | Penafian | Dasar Keselamatan | Dasar Privasi

 
 

Undian

Peta

Alamat

SURUHANJAYA PELANTIKAN KEHAKIMAN


Aras 5, Blok Utara, Istana Kehakiman,
Presint 3, 62506 Putrajaya, Malaysia.

Tel      03 8880 3545 / 3546
Faks     03 8880 3549
E-mel  setiausaha[at]jac.gov.my

Hari Ini 396 | Semalam 705 | Mingguan 6495 | Bulanan 15917 | Semua 4435191

Dasar Privasi

MYHRMIS MOBILE